Globaliseringen ser sit endeligt i øjnene

I kølvandet på Brexit siger  den amerikanske storbank Bank of America i en analyse, at globaliseringen vil møde sit endeligt i de kommende få år.

De siger også, at nærhed og lokal ansvarlighed får større og større betydning. Som i de gode, gamle dage.

Analysen fortæller om større lokal og regional produktion og omsætning, og mere fokus på landes og regioners sikkerhed.

Globalisering har ganske vist nedbrudt grænser for mennesker, varer og kapital og bidraget til højere velstand, særligt i udviklingslandene.

Men samtidig har det ført til usikre ansættelsesforhold og social uro, og banken mener, at i 20’erne bliver globaliseringen erstattet med lokale og regionale alliancer.

Vinderne bliver brancher med faste, fysiske ressourcer såsom råvareproduktion, jordbesiddelse, ejendomme, og ting med varig værdi, så som varige forbrugsgoder, kunst, antikviteter og ædelmetaller. Det samme med virksomheder med fokus på etisk produktion og grønne løsninger.

Derudover vil våbenproducenter med fokus på national sikkerhed som radarudstyr og kampfly også klare sig godt.

Tabere bliver store globale virksomheder, der har levet højt på globaliseringen – som Maersk og andre.

Personligt tror jeg også at globale it-virksomheder vil mærke ændringen. Her tænker jeg på bla. Amazon, fordi flere og flere bliver opmærksomme på betydningen af at bevare handel lokalt, og aktører som Facebook og Google, som er under pres for at begynde at betale skat lokalt, hvilket i sin natur er i modsætning til deres globaliseringsstrategi.

Til gengæld vil digitalisering med fokus på det nære samfund og de nære ting, så som Internet of Things (køleskabet bestiller selv varer i Brugsen, lyset følger med rundt i huset og tænder og slukker selv for at spare energi), smart logistik (selvkørende biler, varetransport med droner osv.), sikkerhed og intelligent by- og landudvikling tage til.

Jeg er fuld af fortrøstning – på mine børns og børnebørns vegne.